boerenkool-stamppot

10 stevige stamppotten voor de winter

‘Baby, it’s cold outside …’ Dat is het zeker, en het wordt nu alleen maar kouder! Een goed excuus om veel warme chocolademelk te drinken, onder een kleedje op de bank te liggen en stevige stamppotten te eten. En die stamppotten bestel je ook nog eens lekker makkelijk via rasalatbar.nl! Zo. Jouw winterslaap kan beginnen. 😉

Benieuwd waar je bij jou in de buurt stamppot kunt bestellen? Scroll dan helemaal naar beneden.

Stamppotten

1. Boerenkool

boerenkool-stamppot

Stamppot van boerenkool is misschien wel het bekendste wintergerecht in Nederland. Wij Hollanders eten hier graag jus en een flinke rookworst bij. Ook is het lekker om er draadjesvlees of gebakken spekjes bij te eten. Als we er maar warm van worden!

Je vindt dit gerecht onder andere bij Wit Lof in Amersfoort.

2. Zuurkool

zuurkoolstamppot

Ook zuurkoolstamppot eten we graag met rookworst. Als je liever iets anders erbij eet dan rookworst, dan kun je dit gerecht ook met spek, draadjesvlees of gehakt eten. Zuurkool is heel gezond om te eten, want deze koolsoort bevat veel vitamine B en C. En dat kunnen we wel gebruiken – vooral in de winter!

Je vindt dit gerecht onder andere bij Stamppottenier in Westwoud.

3. Hutspot

hutspot-stamppot

Hutspot bestaat uit gestampte aardappelen, wortelen en uien. Het is een heel voedzaam en gezond gerecht voor in de winter, vooral door de wortelen. Deze bevatten namelijk veel vitamines en antioxidanten, die onder andere zorgen voor een gezonde huid, ogen en hormoonhuishouding.

Je vindt dit gerecht onder andere bij Rotterdamsche Kookpot in Rotterdam.

4. Andijvie

andijviestamppot

Andijviestamppot kun je op twee manieren eten: met gekookte of rauwe andijvie. De variant met rauwe andijvie is licht verteerbaar, zodat je nog gemakkelijk activiteiten na het eten kunt doen. Eet het gerecht met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes of kip. Ook is het lekker om er stukjes paprika of kaas doorheen te roeren.

Je vindt dit gerecht onder andere bij Frederique in Amsterdam.

5. Hete bliksem

hete-bliksem

Hete bliksem is een gerecht uit grootmoeders keuken. Het wordt tegenwoordig ook wel ‘appelstamppot’ genoemd. Het bestaat dan ook uit (zoete en zure) appels, aardappelen en uien. Dit is een ideaal gerecht als je het heel koud hebt, want door het vocht in de appels blijft de stamppot erg lang warm. Het is lekker om bij dit gerecht spek of bloedworst te eten.

Je vindt dit gerecht onder andere bij De Kleine Weimar in Den Haag.

6. Rode biet

stamppot-met-rode-bieten

Je kunt van rode biet een hele lekkere stamppot maken, bijvoorbeeld met aardappelen, appel, spek en ui. Rode biet is ook nog eens supergezond: ze zitten bomvol vitamines en mineralen. Een variatie op bietenstamppot is stamppot van rodekool.

Je vindt dit gerecht onder andere bij De Delfts Blauwe Keuken in Delft.

7. Spruiten

spruiten-stamppot

Wist je dat je van spruiten ook stamppot kunt maken? Zo krijg je toch de gezonde eigenschappen van spruiten mee, maar proef je de bittere smaak niet zo. Je kunt de stamppot nog iets specialer maken door er zwarte olijven bij te doen. Eet er een lekker stukje vlees of vis bij.

Je kunt dit gerecht onder andere bij Moeders Hapje in Amsterdam afhalen via de rasalatbar.nl-app.

8. Spinazie

spinazie-stamppot

Spinaziestamppot is ook erg lekker: vooral met spek en pijnboompitten. Als je stamppot besteld hebt, dan kun je er natuurlijk ook nog zelf ingrediënten aan toevoegen, bijvoorbeeld prei of spruiten. Zo scheelt het jou een hoop werk en maak je het lekker zoals jij het wilt!

Je vindt dit gerecht onder andere bij Pompoen met Speck in Amsterdam.

9. Pompoen
pompoenstamppot

Pompoen is eigenlijk een herfstgroente, maar toch eten we deze het meest in de winter. Zo is pompoen lekker om te eten als stamppot, bijvoorbeeld met venkel, knolselderij en dragon. De kruiden maken dit gerecht extra smaakvol.

Je vindt dit gerecht onder andere bij Pompoen met Speck in Amsterdam.

10. Zoete aardappel

zoete-aardappel-stamppot

Wil je eens een andere stamppot proberen? Kies dan voor een stamppot van zoete aardappel: deze aardappel is zoeter en gezonder dan de ‘gewone’ aardappel. Het is namelijk – in tegenstelling tot de ‘gewone’ variant – een groente die rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Je vindt dit gerecht onder andere bij De Hollandse Pot in Capelle a/d IJssel.

Hieronder vind je nog meer restaurants waarbij je stamppotten kunt bestellen:

Restaurant Stad
Foodies Traiteur Amsterdam
Pompoen met Speck Amsterdam
De Amsterdamse Pot Amsterdam
Frederique Amsterdam
Wit Lof Amersfoort
De Hollandse Pot Capelle a/d IJssel
Karpatsjo*enzo Den Haag
De Kleine Weimar Den Haag
Simon de Vogel Traiteur Den Haag
De Schnitzelkoerier Den Haag
Stamppot 2Go Helmond
Rotterdamse Kookpot Rotterdam
Balanced Fresh Food Rotterdam
Van Hezik Traiteur Utrecht
De Hollandse Pot Utrecht
Stamppottenier Westwoud
Santen Bezorgt Hoofddorp

Foto’s

Wij hebben ons best gedaan om realistische foto’s bij de gerechten te zoeken. Het kan natuurlijk zo zijn dat het gerecht dat je bestelt bij een restaurant bij jou in de buurt niet overeenkomt met de bijbehorende foto in deze blogpost.

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments